Για Παιδιά Για Εφήβους Για Ενήλικες Αόρατη Ορθοδοντική Λεύκανση Δοντιών Προστατευτικοί Νάρθηκες
Γρ. Μαρασλή 36 (Γυάλινος Πύργος)

Προστατευτικοί Νάρθηκες

Κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού του στοματογναθικού συστήματος. Οι τραυματισμοί στην ευρύτερη περιοχή του προσώπου αφορούν το 5% του συνόλου των τραυματισμών. Επιπλέον, το κόστος αποκατάστασης και δια βίου παρακολούθησης ενός τραυματισμένου ή απολεσθέντος δοντιού είναι υψηλό και πολλές φορές ανέρχεται σε αρκετά χιλιάδες ευρώ. Iδιαίτερη αξία λοιπόν, αποκτά η έγκυρη πληροφόρηση με σκοπό την πρόληψη που θα πρέπει να λαμβάνουν οι αθλητές αλλά και τα μέλη των αθλητικών φορέων.

Κλείστε
Ραντεβού

address
Γρηγορίου Μαρασλή 36
(Γυάλινος Πύργος - 2ος Όροφος)

Δευτέρα : 16:00-21:00

Tρίτη : 11:00-16:00

Tετάρτη : 16:00-21:00

Πέμπτη : 11:00-16:00

Παρασκευή : Κλειστά

Αθλητικά Προστατευτικά Μασελάκια

Tα παραδείγματα τραυματισμών της ευρύτερης περιοχής του προσώπου κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων είναι πολλά. Κατάγματα δοντιών, νεκρώσεις, εκγομφώσεις, μετατοπίσεις, εμβυθίσεις προσθίων δοντιών, κακώσεις των ΚΓΔ και γνάθων είναι μερικά από αυτά.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται:

 • αθλούμενοι νεαρής ηλικίας.
 • αθλητές σε δραστηριότητες έντονης σωματικής επαφής, αθλήματα με χρήση εξαρτημάτων και με κίνδυνο πτώσης.
 • ασθενείς που βρίσκονται σε ενεργή φάση ορθοδοντικής θεραπείας και φέρουν ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς.
 • ασθενείς με ορθογναθικές ανωμαλίες (όπως σκελετικές ανωμαλίες 2ης και 3ης τάξης, προγναθισμός, αυξημένη οριζόντια και κάθετη πρόταξη, αφιστάμενοι τομείς).

 

Τι είναι το αθλητικό προστατευτικό μασελάκι (mouthguard/sportslint);

 

Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία είναι κάθε ενδοστοματικό, κινητό μηχάνημα, κατασκευασμένο από ελαστικό υλικό με αντοχή στην παραμόρφωση, η χρήση του οποίου βοηθάει στον περιορισμό του τραυματισμού των δοντιών, των ΚΓΔ, του οστού της άνω και κάτω γνάθου και τέλος των ενδοστοματικών και περιστοματικών ιστών.

 

Οι εξατομικευμένοι προστατευτικοί νάρθηκες κατασκευάζονται μετά από λήψη αποτυπωμάτων στο οδοντιατρείο. Ως εκ τούτου έχουν άριστη εφαρμογή και συγκράτηση.

Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ασθενείς που φέρουν ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς για τη δημιουργία χώρου μέχρι την τελική προβλεπόμενη θέση των δοντιών. Τέλος, επιτρέπουν στον αθλούμενο να επιτελέσει απρόσκοπτα βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η ομιλία και η κατάποση συμβάλλοντας στη μέγιστη δυνατή απόδοσή του.

 

Οι νάρθηκες προστασίας δοντιών και προσώπου διακρίνονται σε 3 τύπους:

 • Προκατασκευμένοι (stock prefabricated)
 • Μερικώς προσαρμοζόμενοι (boil and bite/mouth-formed)
 • Εξατομικευμένοι Διαστρωματικοί Προστατευτικοί-Οδοντιατρικοί νάρθηκες (custom made)
 • Διαδικασία κατασκευής εξατομικευμένων αθλητικών προστατευτικών ναρθήκων:

  Οι εξατομικευμένοι προστατευτικοί νάρθηκες κατασκευάζονται μετά από λήψη αποτυπωμάτων στο οδοντιατρείο. Ως εκ τούτου έχουν άριστη εφαρμογή και συγκράτηση.

  Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ασθενείς που φέρουν ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς για τη δημιουργία χώρου μέχρι την τελική προβλεπόμενη θέση των δοντιών. Τέλος, επιτρέπουν στον αθλούμενο να επιτελέσει απρόσκοπτα βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η ομιλία και η κατάποση συμβάλλοντας στη μέγιστη δυνατή απόδοσή του.

  Χρειάζονται μόλις δύο επισκέψεις για την κατασκευή του εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα. Αρχικά λαμβάνονται αποτυπώματα άνω και κάτω οδοντικού φραγμού. Στην δεύτερη επίσκεψη ελέγχεται και παραδίδεται ο νάρθηκας.

  Στείλτε μας μήνυμα

   Pandis Orthodontics logo

   Μήνυμα Εστάλη!

   Λάβαμε το μήνυμά σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

   Πίσω στην αρχική

   Ανακαλύψτε τους διάφορους τύπους προστατευτικών ναρθήκων

   Νάρθηκες Βρυγμού

   Αθλητικά Προστατευτικά Μασελάκια

   Νάρθηκας Βρυγμού

   Τι είναι ο βρυγμός ή βρουξισμός;

   Ο βρυγμός είναι το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους, εκτός της λειτουργίας της μάσησης. Το τρίξιμο είναι μία συνήθεια που λαμβάνει χώρα συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων, μη συνειδητή διαδικασία. Το σφίξιμο παρατηρείται συνηθέστερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό.

   Συνέπειες του βρυγμού μπορεί να είναι:

    

   ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

   • Αποτριβή και φθορά των δοντιών.
   • Διάβρωση στην περιοχή του αυχένα των δοντιών.
   • Κατάγματα δοντιών, σφραγισμάτων ή προσθετικών εργασιών.
   • Κινητικότητα δοντιών.

    

   ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

   • Πόνος στη γνάθο ή στην άρθρωση.
   • Πονοκέφαλοι.
   • Πόνος στους μυς της κεφαλής και της κάτω γνάθου.
   • Θόρυβος (clicking) κατά το άνοιγμα του στόματος.
   • Περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος.

   Δύσκολα απαλλάσσεται κανείς από την συνήθεια του βρυγμού, αλλά μπορεί να προστατευτεί από τα αποτελέσματά του με τη χρήση του ειδικού νάρθηκα.

   Τι είναι ο νάρθηκας βρυγμού;

   Είναι μία ειδική κατασκευή, από διάφανο σκληρό ακρυλικό, η οποία καλύπτει τις μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών, στην επάνω ή στην κάτω γνάθο. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το βράδυ, αλλά μπορεί να φοριέται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν κρίνεται σκόπιμο. Ο νάρθηκας εμποδίζει τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη τους θέση, και εξισορροπεί τις πιέσεις τους. Αυτό οδηγεί στη χαλάρωση των μυών και στην άρση των συμπτωμάτων από το στοματογναθικό σύστημα και την άρθρωση.

   Παράλληλα, η χρήση του νάρθηκα προστατεύει τα δόντια από την αποτριβή, μειώνει την κινητικότητά τους, και προστατεύει τις προσθετικές εργασίες από κατάγματα λόγω καταπόνισης.

   Ποια είναι η διαδικασία για την ετοιμασία του νάρθηκα βρυγμού;

   Στο πρώτο ραντεβού αποτυπώνονται τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου, και επίσης γίνονται ειδικές μετρήσεις και καταγραφές των κινήσεων του σαγονιού και του τρόπου που κλείνουν τα δόντια μεταξύ τους (σύγκλειση).

   Κατόπιν ετοιμάζεται ο νάρθηκας στο εργαστήριο, και στο επόμενο ραντεβού, τοποθετείται και προσαρμόζεται στο στόμα σας.

   Ο νάρθηκας μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια, ή για όσο εμφανίζονται τα συμπτώματα. Συχνά ο βρυγμός παρουσιάζεται σε περιόδους στρες, και υποχωρεί όταν ηρεμήσουμε.

   Ο νάρθηκας χρειάζεται αντικατάσταση μόνο αν καταστραφεί ή αν αλλάξει κάτι στη θέση των δοντιών πχ. αν προστεθεί μια γέφυρα.